Omslag_EW05 600
16 november 2020

Regenwater om de tuin te sproeien én je huis te verwarmen

Solar Freezer Rain

solar freezer rain

Het weer in Nederland is grillig. Vooral de laatste jaren worden lange periodes van droogte afgewisseld met korte periodes waarin het water met bakken uit de lucht valt. Gevolg: het bodemwaterpeil is structureel te laag, terwijl we daarnaast met overlast te maken hebben door riolen die de piekbuien niet aankunnen. Zou het niet verstandig zijn dat water op te vangen in regenwatertanks? Interessant om de tuin te sproeien natuurlijk, maar nog interessanter als je de tanks daarnaast gebruikt als bron om je woning te verwarmen of koelen.

Elke sproeibeurt van een kwartier kost 100 liter water, zo rekende waterbedrijf Vitens uit. Zonde als je dat doet met leidingwater. Dat vindt Fred Prins van GEP al jaren, zo is deze maand te lezen in het vakblad E&W. Zijn bedrijf maakt regenwatertanks die al vele jaren hun nut bewijzen als berging voor regenwater. Niet alleen om de tuin te sproeien, het toilet door te spoelen of de wasmachine van water te voorzien. De tanks zijn ook een goede manier om het openbare riool te ontlasten bij piekbuien.

Thermische accu

In 2018 kwam Prins in contact met Jacques Mathijsen van Solar Freezer dat een warmtepompsysteem levert met energie uit zonnecollectoren en een bufferzak in de kruipruimte. Samen kwamen ze op het idee om hun producten te koppelen, met als resultaat de Solar Freezer Rain. In die combinatie fungeert de regenwatertank ook nog eens als thermische accu waarin warmte en koude kan worden opgeslagen. Die wordt dan weer benut als bron waaruit de warmtepomp haar energie kan halen om een woning te verwarmen en koelen.

U leest er alles over in het artikel “Bufferzak krijgt hulp van wateraccu” in E&W november 2020 dat eind deze week op de deurmat valt.

Verder in deze editie waarin het thema "opslag' centraal staat:

  • Aardappelen én energie oogsten en opslaan
  • Ecovat: Sleuteltechnologie binnen de energietransitie
  • Opladen voor groei batterij-opslag
  • Gaat het nog wat worden met smart grids?
  • Ga niet te laat aan de slag met E-opslag

-  

 

Lees ook:

Al dagenlang regen: wat kun je ermee (bron: Nu.nl) https://www.nu.nl/wonen/6082939/al-dagenlang-gratis-regen-wat-kun-je-ermee.html?redirect=1