EW04 Omslag 600
11 juli 2019

Theemutsaanpak niet noodzakelijk voor verduurzaming

Marjan Minnesma: verduurzaming woningen is primair een installatieopgave

minnesma.JPG

‘Vloeken in de kerk’, noemt Marjan Minnesma in de nieuwe E&W Installatietechniek het ThuisBaas-concept van Urgenda dat dwars ingaat tegen de veelgehoorde opinie dat de eerste stap bij verduurzaming isoleren zou moeten zijn. Bij dit verduurzamingconcept zijn de installateurs als eerste aan de beurt.

‘Extreem’, noemt Minnesma de gedachte dat je pas duurzame installaties kunt aanleggen als je eerst, zoals zij het noemt, ‘een theemuts over het huis zet’. Die theemutsaanpak vraagt volgens haar veel grondstoffen, is heel duur en ook nog eens ongezond voor bewoners.

Installateur als eerste aan zet

Dat is goed nieuws voor de installatiesector. Natuurlijk vindt ook Minnesma dat een goed geïsoleerd huis energetisch nóg beter presteert, maar daar moeten we niet op wachten, vindt ze. Veel te duur en het kost ook veel te veel tijd. Wat Minnesma betreft zijn installateurs als eerste aan zet bij het verduurzamen van de 8 miljoen bestaande woningen in Nederland. Voor een energieneutraal huis moet vooral worden geïnvesteerd in installaties, zoals de warmtepomp, een instant heater en pv-panelen.

Aanhaken

En nog meer goed nieuws: Urgenda zit te springen om installateurs die willen aanhaken op het door de duurzaamheidsorganisatie ontwikkelde ThuisBaas-concept, waarvoor woningcorporaties al bij de duurzaamheidsorganisatie in de rij staan.

Lees nu al het complete artikel in E&W Installatietechniek