EW10 cover 600
30 november 2022

Prijsstijging slecht geïsoleerde woningen blijft achter

Ouderen investeren minder in labelverbetering van woning

kadaster.JPG

De prijzen van woningen met betere energielabels stijgen sneller dan die van minder duurzame woningen. Bovendien worden huizen met betere labels meer verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kadaster naar de prijsontwikkeling van woningen per energielabel sinds september 2021.

De opvallende ontwikkelingen in de prijzen in het laatste jaar hangt natuurlijk direct samen met de snel gestegen energiekosten in het laatste half jaar. Kopers zijn een flink stuk kritischer bij de beoordeling van een woning die zij willen kopen, zo blijkt. Hoewel de prijzen in het algemeen nog steeds zijn gestegen, vertaalt die kritische houding zich in een veel lagere stijging van woningen met een slecht label.

G-labelwoning stijgt nog slechts 4 % in prijs

De prijzen van woningen met de beste energielabels zijn tot eind september in een jaar tijd sneller gestegen dan die van minder zuinige huizen. Duurzamere woningen brachten ruim 10 procent meer op dan een jaar eerder. Dat zijn huizen met energielabel A, B of C. Voor minder zuinige woningen was de toename minder aanzienlijk. De prijsstijging van woningen met een E- en F-label was circa 6,5 procent. Van de minst zuinige woningen (G) was de toename minder dan 4 procent.

D-labelwoningen uit de gratie

Woningen met energielabel D of slechter worden vanaf 2015 in heel Nederland steeds minder verkocht, vooral in de steden in de Randstad. In de categorie woningen van voor 1940 werden recent flink meer duurzame woningen verkocht (label C of beter) dan minder duurzame woningen. In het derde kwartaal van 2020 had ruim 15% van de verkochte woningen van voor 1940 energielabel C of beter, in 2022 was dat gestegen naar ruim 29%.

Ouderen investeren minder in duuurzaamheid

Een groot deel van de eigenaar-bewoners wil investeren in energiebesparende maatregelen, zo zegt het kadaster. Hoe slechter het energielabel, hoe hoger de wil om te investeren: 64% met een A-labelwoning en 72% met een G-labelwoning wil investeren. De bereidheid om te investeren neemt af met de leeftijd. Van de eigenaren tot 45 jaar is 75% bereid om te investeren. Van alle 55- tot 64-jarigen is dat minder dan 60% en slechts 27% van de eigenaren ouder dan 75 jaar wil energiebesparende maatregelen nemen.

Den Haag scoort slecht op duurzame huizen

Van alle woningen in Nederland met een energielabel heeft bijna 27% label D of slechter. Woningen met de slechtste 2 labels F en G zijn vooral van eigenaar-bewoners (56%) en kleine investeerders (bijna 17%). Woningcorporaties bezitten juist relatief veel duurzame woningen (energielabel A, B of C): 43% tegenover 33% van de woningen met label D of slechter. Den Haag heeft van de 4 grootste steden het grootste aandeel woningen met een slecht energielabel (D of slechter), bijna 38%. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde van 27%.