14 februari 2025
Productie aardwarmte stijgt met 16% naar 7,9 Petajoule
Inhaalslag nodig om doelen voor aardwarmteproductie te halen
Vorig jaar is er in Nederland in totaal 7,9 PJ (Petajoule) aan aardwarmte geproduceerd. Dat is een stijging van ruim 16% ten opzichte van de jaren 2022 en 2023. Met deze productie zorgt aardwarmte voor een besparing van meer dan 225 miljoen m3 aardgas per jaar. Brancheorganisatie Geothermie hoopt dat het een startpunt vormt voor een noodzakelijke versnelling op weg naar de productiedoelstellingen voor 2035: 40-50 PJ.
Hans Bolscher, voorzitter Geothermie Nederland ziet een groeiend draagvlak voor geothermie. ‘Dit wordt mede gedreven door de steeds groter wordende behoefte aan betaalbare duurzame collectieve warmte, de wens om de afhankelijkheid van het buitenland te verkleinen en de noodzaak om netcongestie tegen te gaan.’
Ambitie ligt op 50 PJ in 2035
Tegelijk vertaalt dit grotere draagvlak zich volgens Bolscher nog onvoldoende in snelle groei. ‘Er moeten snel meer nieuwe aardwarmte productie-installaties bijkomen om het potentieel aan betaalbare, duurzame warmte van eigen bodem te benutten. Als sector houden we vast aan de ambitie van 40-50 PJ, als cruciaal richtpunt voor 2035.’ Geothermie Nederland pleit voor kortere voorspelbaardere vergunningenprocessen. Die zijn volgens Bolscher cruciaal voor verdere opschaling. Ook pleit hij voor een herziening van het subsidiesysteem. ‘Een beter passend financieel instrument gaat leiden tot snellere realisatie van projecten.’
Geothermie vraagt om schaalgrootte
Geothermie is met name geschikt wanneer warmte kan worden geleverd aan grote kassencomplexen, bedrijven of duizenden woningen. Er zijn veel wijken waar de keuze voor een warmtenet het logische alternatief vormt voor verwarming met aardgas. Logisch vanuit het oogpunt van betaalbaarheid van warmte, weinig ruimtegebruik en ontlasting van het elektriciteitsnet. Toch komt de productie van aardwarmte op dit moment nagenoeg alleen ten goede aan de glastuinbouw. Projecten in de gebouwde omgeving komen moeizaam tot stand. De onzekerheden rond de warmtenetten (en Wcw) remmen de investeringen in geothermie op dit moment af. Ook het niet kunnen krijgen van een aansluiting op het elektriciteitsnet leidt tot vertragingen voor nieuwe projecten.
Verklaring productiecijfers aardwarmte 2024
In Nederland zijn 28 aardwarmtelocaties met in totaal 42 aardwarmte-productieputten. In 2024 hebben 28 productieputten aardwarmte geproduceerd. Er zijn acht nieuwe doubletten die nog niet produceren en zes doubletten die op dit moment niet actief zijn. Het aandeel aardwarmte in Nederland leverde omgerekend 426.000 ton minder aan CO2-uitstoot op. De productie van aardwarmte in 2024 is ten opzichte van 2023 en 2022 gestegen met ruim 16% (van 6,8 naar 7,9 PJ per jaar).
De stijging zit met name in het feit dat een groot deel van de doubletten meer productie heeft gedraaid dan het voorgaande jaar. Dit kwam door een grotere vraag van de afnemers en minder stilstand door onderhoud. Ook zijn er drie nieuwe productieputten die al produceren, al zitten die nog in de opstartfase. Het aankomende jaar zullen deze nieuwe putten meer effect hebben op de productiecijfers.