29 april 2025
Samen Bouwen aan Gezonde, Duurzame Sanitaire Systemen
26 mei 2025: Nationaal Congres Sanitaire Technieken
Op maandag 26 mei organiseert TVVL in theater De Flint in Amersfoort het Nationaal congres Sanitaire Technieken. Sanitairinstallateurs worden die dag bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom het beperken van aerosolenverspreiding, het ontwerpen van waterzuinige wijken, innovatieve warmteopslag en de actualisering van legionellapreventie. Inschrijven kan via de website van TVVL
Tijdens het Nationaal Congres Sanitaire Technieken 2025 leidt dagvoorzitter Nick Post het plenaire programma in. Vervolgens presenteert Timon Huizendveld van Royal HaskoningDHV de resultaten van het ST50-project, waarin de verspreiding van pathogene micro-organismen via aerosolen uit rioleringssystemen is onderzocht. Aansluitend bespreekt Sander van der Wal van &flux de initiatieven rondom waterzuinige wijken, gericht op het beperken van watergebruik tot maximaal 100 liter per persoon per dag, inclusief de benodigde regelgeving, kosten en bouwkundige inpassing. Daarna geeft Margot van Gastel van Newton Energy Solutions een presentatie over warmteopslag als oplossing voor duurzaam en gezond warm tapwater, en hoe hun NEStore-systeem bijdraagt aan het verlichten van netcongestie.
Drie parallelsessies
In de middag kunnen deelnemers kiezen uit drie parallelsessies: Luuk Kuijlen en Hans van Wolferen lichten de actualisering en uitbreiding van het ISSO-rapport over hotspots toe, inclusief praktijkvoorbeelden. Onno Leever bespreekt de recente wijzigingen in 15% van de Waterwerkbladen. Tegelijkertijd behandelt Jeroen Bosman praktische knelpunten bij de aanleg en het ontwerp van vuilwaterafvoersystemen, zoals renovaties en het correct aansluiten van afvoerleidingen.
Drinkwatertransitie
Na de parallelsessies vervolgt het plenaire programma met een lezing van Mirjam Blokker van KWR over lokale oplossingen binnen de drinkwatertransitie, waarbij onder andere het hergebruik van grijs water en regenwater centraal staat. Wim van de Wetering van Ferroli Nederland vertelt daarna over het intensieve traject dat volgde op legionella-uitbraken in verband met cv-ketels, inclusief het opsporings- en saneringsproces. Tot slot geeft Wilfred Reinhold van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een doorkijk naar de nieuwe regelgeving rondom legionellapreventie in leidingwaterinstallaties.
Klik hier voor het volledige programma