9 juni 2023
Slimme batterij lost groene stroomprobleem bedrijven op
Met een combinatie van zonnepanelen, een batterij, slimme software en een dynamisch energiecontract kunnen bedrijven congestie en overbelasting van het net voorkomen en geld verdienen met hun eigen groene stroom. Dat zegt Jacob van Leeuwen, directeur van Kiwatt, het Nederlandse bedrijf dat energieopslagsystemen en software levert op basis van kunstmatige intelligentie (AI).
Het probleem is bekend. De congestie op het Nederlandse elektriciteitsnet vormt een grote belemmering voor de overstap naar groene stroom. Nieuwe wind- en zonneparken, maar ook bedrijven met zonnepanelen op hun dak, kunnen vanwege gebrek aan capaciteit niet aangesloten worden op het net. Kiwatt, een Nederlands bedrijf dat energieopslagsystemen en software levert op basis van kunstmatige intelligentie (AI) zegt de oplossing in huis te hebben: Opslag in batterijen, maar dan wel op een veel slimmere manier.
Batterijen van 30 – 800 kilowatt
Slimme software zorgt ervoor dat de batterijen van Kiwatt, die variëren in vermogen van 30 – 800 kilowatt, automatisch opladen op momenten dat er veel groene stroom is en de stroomprijs op de energiebeurzen laag of zelfs negatief is. De batterij ontlaadt als er veel vraag is naar stroom en de prijs hoog is.
Dynamisch stroomcontract
‘De prijs van stroom fluctueert de hele dag, waardoor handelen op de onbalansmarkt behoorlijk verdienstelijk kan zijn. Op die manier is deze slimme batterij al binnen enkele jaren terug te verdienen’, legt Van Leeuwen uit. Als bijkomend voordeel noemt hij dat een batterij pieken in vraag en aanbod op het net en dus netcongestie voorkomt. Om de batterij optimaal te benutten hebben consumenten en bedrijven wel een dynamisch stroomcontract nodig, waarbij het tarief per uur wisselt. Door een samenwerking met energieleverancier EnergyZero kan de batterijleverancier Kiwatt ook dit aanbieden.