2 juli 2025
Veel hernieuwbare opwek door zonnig voorjaar; afschakelen groeit ook fors
De productie van hernieuwbare energie groeide het tweede kwartaal met 13% vergeleken met dezelfde periode in 2024. Dit komt vooral door het zonnige voorjaar en de winderige maand mei. Dit zorgde wel dat zonnepanelen en windmolens vaker werden uitgeschakeld. Dit blijkt uit de cijfers van EnergieOpwek.nl dat actueel laat zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.
Het afschakelen gebeurt zowel om technische redenen als uit commerciële motieven. In het tweede kwartaal werd zo’n 8,3 PJ afgeschakeld (zon en wind op land). In het voorjaar van 2024 was dat met 4.6 PJ een stuk lager. Met de hoeveelheid afgeschakelde productie in het tweede kwartaal van dit jaar zouden een kleine 800.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit kunnen worden voorzien. Dan had de stroom uiteraard wel opgeslagen en getransporteerd moeten worden.
834 draaiuren voor elektrolyser
EnergieOpwek.nl wijst er op dat in uren van overproductie een elektrolyser ingezet zou kunnen worden om de overtollige stroom in waterstof om te zetten. Groene waterstof kan ingezet worden als grondstof in de industriële sector of als seizoensopslag van elektriciteit. In de eerste helft van het jaar had de virtuele elektrolyser van Entrance zo’n 834 uur kunnen draaien. Kanttekening is dat deze stroom dan vervolgens natuurlijk nog wel opgeslagen en getransporteerd had moeten worden.
EnergieOpwek.nl benadrukt dat hernieuwbare stroom slechts een deel is van de totale hernieuwbare energie. Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit drie onderdelen; warmte, 55 procent (vooral gebouwen en industrie), transport, 25 procent (vooral wegverkeer en vliegverkeer) en stroomverbruik, 20 procent.