EW10 cover 600
22 september 2022

Veldtesten allereerste zuivere waterstofketel voor commerciële toepassingen

Remeha-waterstof-web

BDR Thermea Group, in Nederland bekend onder de merknaam Remeha, bereidt zich voor op de eerste real-life proeven van ketels op zuivere waterstof voor commerciële toepassingen. Stand-alone of in hybride setting in combinatie met een warmtepomp denkt het concern een belangrijke bijdrage te leveren aan de energietransitie.

De proeven volgen op succesvolle proeven met 100% waterstofketels voor residentieel gebruik die het bedrijf al sinds 2019 in Europa uitvoert. BDR’s Business Director Emilia Cabral is verheugd om een rol te spelen in de energietransitie. ‘Groene waterstof is een handige manier om grotere gebouwen CO2-vrij te maken. Met waterstof kun je hernieuwbare energie over langere perioden opslaan en voorkom je zware piekbelastingen op het elektriciteitsnet. Omdat commerciële gebouwen aanzienlijk bijdragen aan de CO2-emissies in Europa, is een overstap naar koolstofneutrale oplossingen cruciaal.’

Uitgebreid getest

Na uitgebreide tests van de innovatieve waterstoftechnologie in het R&D-centrum in Apeldoorn, bereidt BDR Thermea Group prototypes voor op real-life demonstraties in heel Europa. De eerste daarvan kunnen tegen het einde van dit jaar live zijn. Daarbij zullen de verschillende gebruikerscases van de waterstofketel te zien zijn. Denk dan aan toepassingen op locaties van lokale waterstofopwekking met opslagoplossingen, en/of in een hybride opstelling met een warmtepomp, waarbij de waterstofketel de piekbelastingen op het elektriciteitsnet zal dekken.

Op weg naar 100 % waterstof-ready

BDR weet dat waterstof niet van vandaag op morgen fossiele brandstoffen zal kunnen vervangen. Maar op weg naar fossielvrij wil het concern haar klanten flexibiliteit bieden om die stap later wel makkelijk te kunnen laten maken. Het concern werkt daarom niet alleen aan het 100 % waterstof-ready maken van het volledige assortiment commerciële ketels in Europa. Daarnaast zal het concern een conversiekit lanceren voor toekomstige ketels, waarmee klanten kunnen overschakelen van aardgas naar 100% waterstof als de tijd daar is.

Lees ook:

Over de zuivere waterstofketel

Voor het concept van de 100% waterstofketel geldt dat zij net zo goed presteren als aardgasketels. Met een modulatiediepte van 1:5 en vergelijkbare output, efficiëntie, responsiviteit, digitale interfaces en afmetingen, hebben servicemonteurs slechts beperkt extra opleiding nodig. Gebruikers kunnen dan ook dezelfde, hoge prestaties verwachten. Zo zijn verschillende interne componenten, zoals de brander en sensoren, opnieuw ontworpen voor het specifieke gebruik van waterstof. De in Nederland bekende zuivere waterstofketel Quinta ACE van Remeha kan in een cascade-opstelling worden gebruikt. De toestellen maken deel uit van een ketelbereik met een maximaal vermogen van 115kW per ketel. De oplossing is schaalbaar tot acht ketels in één installatie.