EW10 cover 600
7 juli 2022

Verduurzamen van erfgoed met waterstof

Lochem(Foto Ekinetix)

In de Gelderse plaats Lochem worden in oktober 10 monumentale villa’s van het aardgas gehaald. Via een plaatselijk waterstofnetwerk krijgen zij 100% waterstof geleverd. De praktijktest gaat minimaal drie jaar duren.

Dat is te lezen op de website van de Vakbeurs Energie die plaatsvindt van 11 tot en met 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Het project in Lochem wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Ekinetix samen met industriële gassenleverancier Westfalen, netbeheerder Alliander en de gemeente Lochem. De initiatiefnemers noemen het “verduurzamen van erfgoed met behoud van de erfgoedwaarde”. Het project is onderdeel van het nationale onderzoeksprogramma HyDelta dat veilige toepassing van waterstof in de bestaande gas-, transport- en distributienetwerken onderzoekt.

Brede toepassing waterstof nog ver weg

Commercieel directeur van Ekinetix Jaco Reijerkerk benadrukt dat het gaat om een demonstratieproject en dat brede toepassing van waterstof in gebouwde omgeving nog ver weg is. ‘Er is namelijk nog te weinig groene waterstof beschikbaar. Toch is het belangrijk nu al praktijkkennis op te doen, om het vanaf circa 2030 breder toe te passen’, zo zegt hij op de website van Change.inc.

Monumenten verduurzamen is lastig

Het verduurzamen van monumentale panden is moeilijk. Vaak mag het uiterlijk van gevels en daken niet worden aangepast. Daardoor is isolatie of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen niet mogelijk. En zonder isolatie is het installeren van een warmtepomp niet rendabel. Ook voor hybride warmtepompen geldt dat ze beter werken in een geïsoleerde woning. Daarom kan waterstof – in theorie - dus uitkomst bieden. Waterstof kan in een cv-ketel aardgas vervangen als brandstof. De waterstof moet straks de villa’s bereiken via de aardgasleiding. De aanpassingen daaraan en het verzekeren van de veiligheid is in handen van netbeheerder Alliander en de energiecoöperatie LochemEnergie. Het waterstofgas wordt aangeleverd door de industriële gassenleverancier Westfalen. De verwarmingsketels in de huizen komen van Remeha.

Odorisatiesysteem

Ingenieursbureau Ekinetix ontwikkelde samen met Gavilar een uniek odorisatiesysteem dat in Lochem voor de eerste keer wereldwijd is toegepast. Dit geurstof-systeem zorgt ervoor dat het gas bij een onverhoopte lekkage te ruiken is en vormt een blauwdruk voor verdere ontwikkelingen.