EW10 cover 600
10 januari 2024

Verwarmingsbedrijven draaien overuren, maar warmtepompen blijken vorstproof

Warmtepompen kunnen de vorst prima aan-web

Het is koud in Nederland en installateurs hebben de handen vol aan vooral oudere cv-installaties en ketels waarvoor de consument het onderhoud even had uitgesteld. Het goede nieuws: Warmtepompen blijken zonder problemen te functioneren.

De storingen die optreden nu de temperatuur na een lange regenperiode toch plotseling onder het vriespunt is gedoken zijn vooral zichtbaar bij cv-ketels die niet of nauwelijks onderhoud hebben gehad én om oudere cv-ketels die eigenlijk al aan vervanging toe waren. Bijvoorbeeld door een energiebesparende warmtepomp. Bewoners die al wél de overstap hebben gemaakt naar dit milieuvriendelijker alternatief, hebben niet alleen een lagere energierekening, maar hebben ook nauwelijks te maken met storingen.

Hoog deskundigheidsniveau

‘De deskundigheid van installateurs op het gebied van warmtepompen bevindt zich inmiddels op een hoog niveau,’ zegt verwarmingsexpert Maurice Roovers van brancheorganisatie Techniek Nederland. ‘De installaties zijn daardoor in het algemeen goed ingeregeld, waardoor er weinig problemen optreden’, aldus Roovers die bovendien ziet dat consumenten steeds beter weten hoe je een huis met een warmtepomp moet verwarmen.

Anders verwarmen

Een warmtepomp vraagt om een andere manier van verwarmen dan een cv-ketel. De warmtepomp werkt op een lage temperatuur en heeft daardoor meer tijd nodig om de woning op te warmen. Een warmtepomp is het meest comfortabel én het meest efficiënt als de temperatuur zoveel mogelijk constant blijft. In de meeste gevallen hoeft de thermostaat 's nachts hooguit 1 of 2 graden lager te staan dan overdag. De warmtepomp kan dan in de ochtend het huis met relatief weinig energieverbruik weer op temperatuur brengen.

Ventileren: ook bij vorst

De brancheorganisatie adviseert installateurs bij hun klanten die hun huis nog verwarmen met een gasketel aan te dringen op het belang van periodiek onderhoud. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt kan ook worden gekeken of de ketel goed is afgesteld en of de consument niet alle ventilatieopeningen in huis heeft dichtgestopt om er lekke warmpjes bij te zitten als de temperatuur omlaag gaat. Onvoldoende ventilatie kan - in combinatie met een geiser, een gaskachel of een ander open gastoestel - het risico op koolmonoxidevergiftiging vergroten.

Lees ook:

Waarom en op welke wijze waterzijdig inregelen?

Installatiebedrijven hebben weinig omkijken naar warmtepompen

Bij installatiebedrijf ST/Warmte uit Nieuwkoop zijn deze week slechts enkele meldingen binnengekomen van problemen met warmtepompen. Directeur Martin Hoekstra: ‘Zodra de temperatuur onder het vriespunt komt, neemt het aantal storingsmeldingen van cv-ketels snel toe. Bij warmtepompen is dat niet het geval. Daar zien we deze week nauwelijks verschillen met andere weken in het jaar.’ Ook bij warmtepomp-platform HeatTransformers uit Woerden is het tamelijk rustig. ‘We hebben het afgelopen jaar veel warmtepompen geplaatst en er zijn relatief weinig problemen. De warmtepompen werken prima met de kou, ze zijn gemaakt voor dit soort weer’, zegt directeur Stijn Otten.
Bij hybride systemen komt het volgens Otten incidenteel nog wel voor dat de gasketel die op dit soort koude dagen moet bijspringen voor een probleempje zorgt. ‘In sommige gevallen komt het voor dat de hybride warmtepomp niet op het juiste moment overschakelt op verwarmen met gas. In zo’n geval moet de installateur bij de klant langs om de installatie optimaal af te stellen.‘