14 maart 2025
Verzwaring elektriciteitsnet gaat 195 miljard kosten tot 2040
Holland Solar, NedZero en Energy Storage NL denken dat investering veel lager kan uitvallen
De verzwaring van het Nederlandse elektriciteitsnet kost naar schatting 195 miljard euro tot 2040. Een rekening die de consument uiteindelijk betaalt. De elektriciteitsrekening van huishoudens zal verdubbelen. Tot die conclusie komt een ambtelijke werkgroep die dit in opdracht van het kabinet onderzocht. Holland Solar, NedZero en Energy Storage NL zeggen in een reactie dat de investering in het elektriciteitsnet veel lager kan uitvallen.
De uitbreiding is nodig door de toenemende vraag naar stroom, maar brengt hoge kosten mee voor burgers en bedrijven. Mogelijke oplossingen zoals warmtenetten en flexibele stroomtarieven kunnen de kosten deels verlagen, maar uiteindelijk betaalt de belastingbetaler. Toch schrijven Holland Solar, NedZero en Energy Storage NL in een gezamenlijk reactie dat een investering van bijna 200 miljard bij lange na niet nodig is. Onder andere door efficiënter gebruik te maken van bestaande infrastructuur en slimme oplossingen toe te passen.
Flexibilisering
Zo kunnen elektrificatie en flexibilisering al ruim 20% van de kosten besparen, zo staat te lezen in het rapport van de ambtelijke werkgroep. Daarnaast kunnen energieopslag en -conversie (bijvoorbeeld in elektriciteit, warmte en moleculen) volgens de drie partijen de piekbelasting op het netwerk verminderen en daarmee de totale kosten te drukken. Ook vraagsturing en decentrale opwekking kunnen helpen om productie en verbruik beter op elkaar af te stemmen, waardoor de noodzaak voor netuitbreiding afneemt.
Hernieuwbare bronnen zorgen voor verlaging elektriciteitsprijs
De drie partijen vinden ook dat de kosten te veel worden gelegd bij marktpartijen. Dat kan de energietransitie vertragen en leiden tot hogere elektriciteitsprijzen. Overheidssteun of gespreide financiering, zoals in andere Europese landen, is een betere oplossing.
Wijnand van Hooff, algemeen directeur Holland Solar: ‘We moeten de energierekening voor huishoudens en bedrijven als geheel bekijken. Rapport op rapport laat zien dat meer lokaal geproduceerde elektriciteit uit duurzame bronnen in plaats van geïmporteerd aardgas of olie gebruiken leidt tot een goedkoper energieaanbod voor de samenleving als geheel.’
De partijen wijzen er ook op dat hernieuwbare bronnen een verlaging van de elektriciteitsprijs tot gevolg zal hebben. Het IMF schat in dat elke procent hernieuwbare energie in de elektriciteitsmix zorgt voor een 0,6% lagere elektriciteitsprijs. Ook een goed ontworpen systeem kan de energierekening voor consumenten beperken.
Partijen vinden samenvattend dat een combinatie van flexibiliteitsmaatregelen, energieopslag en slimme investeringen een beter alternatief is dan de voorgestelde 200 miljard euro aan netuitbreiding.