26 juni 2023
Zon op dak kan redder in nood zijn bij stroomuitval
Zonnepanelen kunnen in de toekomst een grote rol spelen om de gevolgen van een grote stroomstoring te verzachten. Nu is dat uit veiligheidsoverwegingen nog niet toegestaan. Dat verandert door een speciale omvormer. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde studie van Sweco over de veerkracht van elektriciteitssystemen in Europa.
Op dit moment produceren zonnepanelen op je dak thuis geen elektriciteit tijdens een stroomstoring. Vanuit veiligheidsoverwegingen wordt dit niet toegestaan op ons netwerk. Uit onderzoek van Sweco, het grootste architecten- en ingenieursadviesbureau van Europa, blijkt dat zonnepanelen een veelbelovende oplossing kunnen zijn voor het leveren van die noodstroom. Met een speciale omvormer, ontworpen om kleinere belastingen aan te sluiten, kun je essentiële apparaten tijdens stroomuitval overdag blijven gebruiken. Daarnaast zijn er hybride omvormers die ook met batterijen kunnen werken. Die zou je voor de nacht kunnen gebruiken, maar dit is wel aanzienlijk duurder.
Hybride omvormers
‘Door het stimuleren van hybride omvormers in combinatie met thuisbatterijen (of die in elektrische auto’s) kan Nederland het energiesysteem veerkrachtiger maken tegen relatief lage kosten, zelfs onder uitdagende omstandigheden.’ Dat zegt Bert van Renselaar, business director energietransitie bij Sweco. ‘"Met het afbouwen van de salderingsregeling in Nederland wordt het voor veel huishoudens en bedrijven interessant om elektriciteit achter de meter op te slaan. Wanneer dit wordt gecombineerd met hybride omvormers biedt dit een mooie kans waar nu op ingezet moet worden.’
Download hier de studie ‘Emergency power from solar panels during blackouts’
Over de studie
Sweco heeft de mogelijke flexibiliteit van het elektriciteitsnetwerk geanalyseerd in negen Europese landen voor de komende vijf jaar door de toekomstige ontwikkeling van zonne-energie te onderzoeken, evenals de kosten en mogelijke belastingen van noodstroomoplossingen tijdens stroomuitval. Landen die in de studie zijn opgenomen: België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.