4 juni 2021
Rioolbuis van 100 % hergebruikt kunststof
Rioned innovatieprijs 2021
Begin dit jaar werd de Durofort buis van Pipelife door de deelnemers aan de RIONEDdag uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2021. De buis bestaat volledig uit ingezameld kunststof materiaal.
Pipelife kwam als beste uit de bus na videopresentaties van de drie genomineerden die bovendien vragen beantwoordden van deelnemers aan de RIONEDdag, het jaarlijkse congres van de professionals op gebied van stedelijk waterbeheer bij gemeenten, waterschappen en bedrijven. Dit jaar waren er meer dan 750 geregistreerde deelnemers.
Europese Green Deal
Frank Terpstra van Pipelife presenteerde deze innovatie die bijdraagt aan een circulaire economie. ‘Hiermee bieden wij de mogelijkheid om al in 2021 te voldoen aan de klimaatneutrale doelstellingen uit de Europese Green Deal. Deze deal heeft de ambitie “100 % hergebruik voor 2050”.’
E&W juni gaat circulair
De juni-editie van het vakblad E&W Installatietechniek staat volledig in het teken van Circulariteit. Met onder andere:
- Anne Struiksma van Nieman Raadgevende Ingenieurs die ziet dat veel installateurs nog blijven steken bij de R van recycling, terwijl de circulariteitsladder volgen het 10R model tien tredes kent om 100 procent circulair te bouwen.
- Hoe ver zijn fabrikanten en groothandels met circulaire producten?
- Zijn de materialen in een schakelkast te vangen in een materialenpaspoort?
- De Technische Unie ziet brood in opzetten retoursysteem voor kabelmaterialen
- Grohe wil met eerste cradle-to-cradlestappen voorbeeld zijn voor sanitairfabrikanten
- Amsterdam wordt Rainproof
Riolering en afvalwater
De nieuw ontwikkelde Durofort buis is een 100% gerecyclede buis die kan worden toegepast ten behoeve van riolering en afvalwater. De buis is momenteel beschikbaar met een diameter van 125, 160 en 200 mm, maar kan in de toekomst ook in andere standaard maatvoeringen geleverd. De Durofortbuis heeft een levensduur van circa 100 jaar en is leverbaar in de standaardkleuren grijs, roodbruin en groen.
Nieuwbouwhuizen in Den Bosch hebben primeur
De nieuwe circulaire buis is inmiddels al toegepast in een nieuwbouwproject in de gemeente Den Bosch. Terpstra: ‘Als producent ben je altijd gebonden aan bepaalde certificeringen die voor een opdracht gelden. De Gemeente Den Bosch was direct geïnteresseerd in ons voorstel en gaf aan ook een aantal geschikte projecten binnen haar gemeentegrenzen te hebben. Met hen zijn wij om de tafel gaan zitten om mee te praten over de certificeringseisen. Toen die duidelijk waren, konden wij in ons laboratorium aan de slag met kleinschalige tests, om die vervolgens op te schalen.’ En de samenwerking bleek een succes. Want de buizen van 100 procent gerecycled materiaal liggen inmiddels onder de woningen in de Bossche wijk De Vliert.