18 november 2021
Winnende team kijkt op andere manier naar bezit
Team Kuijpers wint Techathon 2021
Team Kuijpers was op 18 november de grote winnaar van de Techathon 2021. Uitgangspunt van het winnende plan was dat de teamleden op een andere manier aankijken tegen bezit. Volgens de jury legden zij daarmee een goed fundament voor de circulaire herontwikkeling van het oude postgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem.
Klik hier voor een fotosfeerreportage van de Techathon 2021
De Techathon is een initiatief van Techniek Nederland, Wij Techniek, TVVL en ISSO. De tweede editie was opgezet in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het Rvb wil haar vastgoed de komende jaren zoveel mogelijk circulair herontwikkelen. In Arnhem werkten 10 verschillende teams één dag lang aan een plan voor de circulaire herontwikkeling van het oude postgebouw aan het Stationsplein West 40 in Arnhem dat in bezit is van het RVB. In elk team werkten twee getalenteerde medewerkers van installatiebedrijven samen met vier hbo- en twee mbo-studenten. De kruisbestuiving van professionals en studenten moest leiden tot een technisch en financieel haalbaar plan waarmee het RVB het pand circulair kan herontwikkelen.
Herontwikkeling van een oude reus
Marleen Hermans, Hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw, was vereerd juryvoorzitter te mogen zijn van de Techathon 2021. ‘Het is fijn om een dag lang te verkeren in deze circulaire oase, waar tien teams werkten aan de herontwikkeling van een oude reus’, zoals ze het oude postgebouw noemde. Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf mag volgens haar in zijn handjes knijpen met zoveel inventieve ideeën. ‘In elk plan kreeg het RVB tenminste één idee aangereikt om morgen of in de iets verdere toekomst mee aan de slag te gaan. Alles zat erin; van Internet of buildings, concepten waarin gebouwgebruikers van hun eigen gedrag leren, oplossingen voor mobiliteit en veel ‘sharing’ en ‘caring’. De positieve sociale impact van de oplossingen was overweldigend.’
Jongeren delen een fiets en een boor
Het winnende team van installatiebedrijf Kuijpers met daarin ook studenten van de Hogeschool van Amsterdam en het ROC Tilburg maakte op de jury de meeste indruk bij de pitches aan het eind van de dag. Hermans prees namens de voltallige jury de nadruk die het team legde op een andere manier van aankijken tegen bezit. In hun pitch benadrukte het team dat de nieuwe generatie ‘anders’ denkt dan de oude generatie als het gaat om bezit. ‘Ouderen’ zitten op een eigen fiets; jongeren op een swapfiets. En ‘ouderen’ hebben allemaal een boor, terwijl de nieuwe generatie een boor deelt per straat.
Dak delen
Met dat uitgangspunt in gedachte bedacht het team om het naastgelegen stationsgebouw te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen, onder het mom: waarom zouden wij niet óók gebruik maken van jóuw dak. Verder bedachten ze dat al het afval dat uit het gebouw komt bij de herinrichting van het oude postkantoor moet worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van meubilair voor omliggende gebouwen. Het gebouw zal verder worden aangesloten op het warmtenetwerk Arnhem en voor koeling zal het relatief dichtbij liggende water van de Rijn worden benut. Ten slotte zal het nieuwe binnenplein nadrukkelijk niet alleen een plek voor de nieuwe gebruikers van het oude Postkantoor worden, maar wordt het een openbare ruimte voor iedereen.
Circulaire netwerksamenleving
Volgens de jury heeft Team Kuijpers in zijn voorstel letterlijk gewerkt aan een circulaire netwerksamenleving. Erik Boer, jurylid en adviseur Duurzaamheid en Comfort RVB vond dat het plan er bovenuit stak, ‘omdat het op elk aspect klopte.’ Hij prees de samenwerking tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven, wat heel belangrijk is voor een grote opdrachtgever als RVB. Namens het RVB bood hij het winnende team ook nog een rondleiding aan in het ‘kantoor vol afval’ op het voormalig vliegkamp Valkenburg in Katwijk.
Directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland benadrukte in zijn slotwoord dat hij tijdens deze tweede succesvolle editie van de Techathon een mooi staaltje van samenwerking had gezien tussen opdrachtgever, opdrachtnemers, scholen en studenten. ‘Samenwerking stond centraal. Ik heb gezien dat dít de toekomst is van de techniek.’
Lees ook:
5.000 euro voor de winnaar
Het winnende team kreeg niet alleen een trofee, maar mocht ook een cheque van € 5.000 verdelen. Verder ontvingen de teamleden een pakket speciaal (circulair) bier, cadeaubonnen voor mud jeans en Gerrard street koptelefoons, en de boeken ‘Material Matters’ van Thomas Rau en ‘Doughnut Economics’ van Kate Raworth. De pitches van alle deelnemende teams zijn terug te kijken via de website www.connect2025.nl/techathon