December 2017
Grondgebonden warmtepomp voor woning niet eng of duur
Installatiebedrijf Kon enthousiast over nieuwe markt
Installatiebureau Kon uit Hardinxveld-Giessendam lokte eind september een vijftigtal belangstellenden naar het Zuidhollandse dorpje. Het bedrijf startte onlangs met de plaatsing van grondgebonden warmtepompen van Nibe Energietechniek en is dolenthousiast. Samen met bronboorder Geo Hooftman nam Désiree Kon daarom het initiatief voor een ontbijt met een demonstratie van deze voor de energietransitie zo belangrijke techniek.
'In de zomer installeerden wij de eerste grondgebon- den warmtepomp bij een nieuwe woning', vertelt Désiree Kon van IB Kon trots bij het ontbijt. 'Omdat we denken dat er veel kansen liggen - juist ook voor kleinere installatiebedrijven – om bij te dragen aan een duurzamer manier van verwarmen en koelen, wilden we extra ruchtbaarheid geven aan het project waar we nu mee bezig zijn. In het dorpje Goudriaan verzorgen wij nu het installatiewerk van een volledig duurzame woning, waarbij we opnieuw een grondgebonden warmtepomp plaatsen. En als het aan mij ligt zullen er nog vele volgen.'
Niet eng, moeilijk of duur
Met een croissant of krentenbol in de hand werden de ongeveer vijftig aanwezigen eerst geïnformeerd door Rob van Bergenhenegouwen van Nibe Energietechniek over de basistechniek van een grondgebonden warmtepomp. Désiree Kon vertelde dat zij in Geo Boortechniek, het grondboorbedrijf van Johan Hooftman, een betrouwbare en prettige partner heeft gevonden voor het installeren van hopelijk nog veel meer warmtepompen in de toekomst.
De korte presentatie die Hooftman gaf, toonde aan dat een grondgebonden warmtepomp voor een enkele woning helemaal niet eng, moeilijk en overdreven duur is. 'Ik maak in overleg met de installateur, zijn leverancier én de bewoners een berekening aan de hand van de gekozen warmtepomp, de warmte- en koelvraag, het aantal draaiuren en de mate waarin het huis is geïsoleerd. Die parameters gooi ik in een Earth Energy Designer (EED), en daar rolt dan de ideale oplossing uit. Dat kan één diepe bron zijn, maar net zo goed een aantal minder diepe bronnen, afhankelijk ook van de bodemgesteldheid ter plekke', vertelt Hooftman.
Testen van het gat
Geo Boortechniek werkt bij de werkzaamheden ook met een Thermo response test-unit waarmee het eerste ‘gat’ wordt getest. 'Zijn de plaatselijke omstandigheden inderdaad zoals op basis van cijfers van TNO is verondersteld en is dus de beloofde hoeveelheid energie die de bron biedt in de praktijk ook haalbaar?
Daar gaat het om', zegt Hooftman, 'en dat wordt dus gecontroleerd.' De vraag wat je dan doet als dat niet het geval blijkt, beantwoordt Hooftman met een eenvoudig 'dan boren we er een gat bij'. 'Of we kiezen alsnog voor een minder diepe of juist diepere boring. We gaan in ieder geval niet zomaar weg met de mededeling dat het huis dan maar alsnog met gas verwarmd moet worden', zegt hij lachend.
Snelle acceptatie
Geo Boortechniek is in het bezit van alle noodzakelijke certificaten voor het boren van een kwalitatief goede bron. Installatiebureau Kon lift bij de installatie van de warmtepomp mee op de certificering van haar leverancier Nibe Energietechniek. Steeds meer warmtepompleveranciers, zoals ook Alpha Innotec en Techneco 'ontzorgen' installateurs hierin.
Désiree Kon is blij met Johan Hooftman, omdat hij bij de werkzaamheden bij particulieren in de tuin of onder de oprit een enthousiast en duidelijk verteller is. 'Dat zorgt voor een snellere acceptatie bij klanten en daar kunnen wij als installatiebedrijf alleen maar van profiteren’, zegt ze. ‘Wat volgens Kon ook heel belangrijk is om naar de klant te communiceren is dat voor het boren van een bron niet per definitie de hele tuin op de schop moet. ‘De apparatuur waarmee dat gebeurt, is zo goed en compact dat de werkzaamheden heel netjes uitgevoerd kunnen worden. Want ik zou zelf ook niet blij zijn als mijn tuin na gedane arbeid een grote baggerbende is.
Dubbelverbuisd boren
Bij de woning in Goudriaan past Johan Hooftman het zogenoemde dubbelverbuisd boren toe. Het is een techniek die het bedrijf volgens Hooftman als enige in Nederland toepast. 'We boren als het ware twee buizen de grond in en als de diepte is bereikt, brengen we de bodemsonde door de binnenste buis naar beneden. Daarna wordt de binnenste buis uit het gat gehaald en de lege ruimte gevuld met een plastische emulsie van grout, die van onderaf wordt ingespoten. De sonde zit dan voor eeuwig vast in het gat.
Projectdetails woning in Goudriaan Opdrachtgever: Bouwbedrijf Kon B.V. Woningtype: Vrijstaande eengezinswoning Woonoppervlakte: 172 m2 Perceeloppervlakte: 400 m2
Installaties: Type warmtepomp: F1255 water-waterwarmtepomp van Nibe Energietechniek Diepte van de bronnen: 2 x 100 m Capaciteit van de warmtepomp: 6 kW Zonnepanelen: 15 stuks met een vermogen van 335 WP
|
Tekst: Paul Smorenburg
Fotografie: IBKon